TERMELÉSTERVEZÉS

Típusa: Szakmai képzés
Időtartama: 4 képzési nap (4x8 óra)
Legközelebb elérhető:  2021. tavasz
Részvételi díj: -
Képzésvezető: Salamon Jolán
Kedvezmény lehetőségek: részletek a jelentkezési lapon!


JELENTKEZÉS


Akiknek ajánljuk:

Ipari környezetben termeléstervezéssel foglalkozó kollégáknak.
Azoknak akiknek egyensúlyt kell keresni a gyorsan változó vevői igények, a saját gyáruk termelési kapacitási és a beszállítói csúszások közt.

 

Célok: 

Hogy azt gyártsuk, amire a vevőnek szüksége van. (Ne pedig azt, amihez anyag van...)
 

Termeléstervezés I.

1. Termeléstervezés alapjai, sajátosságai az ipari vállalatok életében
a.) Mivel is foglalkozik a termelési logisztika/logisztikus?
b.) Milyen munkakörökben dolgoznak a termelési logisztikusok?
c.) Mik a terület sajátosságai, mire kell nagyon figyelni?

2. A termeléstervezési folyamat szereplői – élén az emberrel
a.) Beszállító - mi - vevő
b.) Belső és külső vevők, vagyis ki-mindenkinek kell megfelelnünk?
c.) ...az exceltől a vállalatirányítási rendszerekig...
d.) Mi az én szerepem és feladatom a folyamatban, mint termeléstervező?

3. Kikkel dolgozik együtt a termeléstervező? Hogyan lehet sikeres?
a.) Társosztályokkal való hatékony együttműködés
b.) Összevont munkakörök (pl. tervező-vevőkapcsolattartó) szerepe, felelősségei, lehetőségei
c.) Ki a valódi felettes? (vevő)

4. Termelés tervezéssel kapcsolatos alapfogalmak és azok alkalmazása
a.) Gyártás (mintagyártás, kisszériás gyártás, közepes-és nagyszériás gyártások)
b.) Belső és külső gyártási megrendelő kezelése
c.) MOQ (minimális rendelési mennyiség), MPQ (minimális gyártási mennyiség)
d.) Kapacitástervezés (ember-gép-anyag-műszak összehangolása a törvényi lehetőségekkel)
e.) Durvaterv, finomterv – Mire jó, miért szükséges? Melyiket mi vezérli?
f.) Rövid, közép – és hosszútervezés (A tankönyv és a valóság kapcsolata)
g.) Tervezési eszközök (manuális tervezéstől az MRP-ig) sajátosságai
h.) Nyomonkövetés, FIFO elv betartása
i.) Készletek fajtái (alapanyag, félkész, késztermék) és azok kezelése
j.) Biztonsági készletezés (vevő által előírt, magunk által definiált készletek)

5. Excess, obsolete, scrap
a.) Mi minősül excessnek, azaz mikortól beszélünk készlet többletről? Mit lehet ilyenkor tenni nekünk, termelési logisztikusoknak?
b.) Hogyan keletkezik az obsolete? Mit tehetünk ellene? Mit csináljunk vele, ha van?
c.) Selejt – kinek a felelőssége, hogyan kezeljük? Milyen hibákat, rossz szokásokat ne kövessünk el?


Termeléstervezés II.

6. Logisztikai húzó – és tolórendszerek (termelési LEAN)
a.) Kanban – Hogyan és hol alkalmazzuk leginkább?
b.) JIT, JIS – Miért kérik tőlünk? Hogyan felelhetünk meg neki?

7. Termeléstervezés folyamata
a.) Igény keletkezése  anyag és kapacitás ellenőrzése  belső termelési megrendelő  vevői visszaigazolás  termelési folyamat nyomon követése –> készrejelentés  kiszállítás
b.) Durvatervezés és finomtervezés menete
c.) Gyakorlati példákon keresztül a teljes folyamat bemutatása egy jól működő ERP rendszerben és manuális rendszerben egyaránt.

8. A termeléstervezés alapja: kapacitástervezés
a.) Gyártósorok, gépek, emberek kapacitása – Miért és hogyan kell ezzel számolnom?
b.) Gyártási selejt tervezése – Zéró PPM elvárás és a valóság
c.) MOQ, MPQ – A gazdaságosság elvét követni kell
d.) Törvény adta lehetőségek (műszakszám, túlóra, megrendelés vállalásával kapcsolatos törvényi lehetőségek és kötelezettségek)

9. Az „Early Warning” fogalma és jelentősége
a.) Mennyire kell/lehetek transzparens a vevőimmel? (belső és külső vevők)
b.) Mi van, ha biztosan nem teljesül? (zárolás, áramszünet, sztrájk, stb.)
c.) Főbb üzleti kultúrális sajátosságok (keleti, amerikai, európai), nem szállítás esetén reakciók és azok kezelése

10. Törvényi előírások, adott szó, ígéret
a.) Visszaigazolással kapcsolatos tudnivalók, azok jogi oldala
b.) Kötbérezés
d.) Meddig tart az én felelősségem a teljesítést illetően?
e.) Mit tehetek/kell tennem akadályoztatás esetén? (eszkaláció, külső segítség bevonása

11. Gyakorlatok, tapasztalatcsere